Встановлення витяжної системи вентиляції. Доготувальний цех ТМ "Насолода", Хмельницький

Проектант: Закуренко Олександр

Трудовий ресурс: 1 монтажна бригада

Тип приміщення: виробниче приміщення

Площа приміщення: 50 кв. м.

Продуктивність системи: 5700 м. кб.

 

витяжна вентиляція в цехумонтаж зонтів, повітропроводіввентиляція цех Насолодааспірація цех

 

Вентиляція кондитерського цеху необхідна для того, щоб створити сприятливі умови для роботи людини і підняття ефективності виробництва.

 

Особливості системи вентиляції

 

Особливістю системи вентиляції кондитерського цеху є те, що основним негативним фактором, який впливає на виробництво, є забруднення повітряного середовища пилом. Цей пил утворюється при роботі з сипучими компонентами. Пил також піднімається в результаті навантаження і розвантаження різних продуктів і матеріалів.

 

Варто врахувати, що пил не тільки погіршує результат роботи, а й впливає на стан обладнання. Тому основним критерієм для даної системи є здатність очищення повітря від різних домішок.

 

Виходячи з цього, система повинна володіти фільтрами і всмоктуючими пристроями, які прискорюють обмін повітря в приміщенні.

 

Проектування

 

Особливістю проектування системи вентиляції кондитерського цеху є те, що при створенні проекту потрібно враховувати одну особливість: при роботі використовується велика кількість сипучих сировин і напівфабрикатів, які збільшують число домішок в повітрі.

При проектуванні системи вентиляції потрібно врахувати:

  • Тепло, що виділяється обладнанням і людьми,
  • Природні втрати тепла,
  • Виділення вологи,
  • Надходження тепла від сонця.

 

Все це впливає на мікроклімат в приміщенні. Також потрібно врахувати і об'єм приміщення, і планування, і розміщення цехів, і інші архітектурні особливості приміщень. Розглянувши всі ці питання, можна розробити проект забезпечення необхідного клімату в приміщенні. 

 

Склад системи вентиляції

 

Так як основне завдання системи вентиляції кондитерського цеху полягає в очищенні повітря від шкідливих та інших домішок, то дана система повинна мати витяжні установки. Видалення повітря від встановлених відсмоктувачів відбувається за допомогою системи аспірації. У невеликих приміщеннях, де також спостерігається невелике забруднення повітря, можна встановити систему природної вентиляції кондитерського цеху з одноразовим повітрообміном.

 

Вимоги

 

При побудові системи вентиляції кондитерського цеху найбільш важливо передбачити, щоб повітря проходило фільтрацію. Для приміщення, де працюють люди, на робоче місце система вентиляції кондитерського цеху повинна подавати свіже відфільтрований повітря. Його обсяг повинен скласти 1500 м3/год. Для забезпечення необхідних умов для роботи також має бути присутня система установок параметра повітря, що подається (регулювання температури і вологості). Якщо мова йде про приміщення, де зберігається продукція, то основні параметри мікроклімату, які повинна забезпечувати система вентиляції, це температура і вологість. При монтажі вентиляційних шахт потрібно врахувати також те, що в приміщенні постійно перебувають люди. Для запобігання травм і пожежі, конструкція повинна бути максимально безпечна для працюючих людей, а також повинна не піддаватися впливу вогню.